Haku

Selvitystyö Soukkavaaran teollisuusalueen potentiaalista puun jatkojalostukseen ja CLT-tuotantoon on käynnissä

Posion kunnan omistaman Soukkavaran teollisuusalueen mahdollisuuksia ja potentiaalia puun jatkojalostukseen ja CLT-tuotantoon selvitetään käynnissä olevassa Talonrakentamisen ja puunjalostuksen kehittäminen Soukkavaarassa –hankkeessa. Hanke käynnistyi Posiolla toukokuussa 2024.

Hankkeessa tehtävä selvitystyö on osa Posion kunnan tavoitetta kehittää Soukkavaaran teollisuusalue yrityspuistoksi ja muuttaa teollisuusalueen tiloja sopiviksi taloudellisesti kannattavaan puun jatkojalostukseen ja CLT-tuotantoon hyödyntämällä alueella jo olevaa infrastruktuuria.

Hankkeen aikana kartoitetaan Soukkavaaran teollisuusalueen mahdollisuudet ja muutostarpeet puun jatkojalostustoiminnan kehittämiseksi sekä arvioidaan markkinat tehtaan logistisen ja maantieteellisen sijainnin näkökulmasta, tuotetaan tietoa alueen puunjalostustoiminnan mahdollisuuksista ja aloitetaan yhteistyö paikallisten ja alueellisten toimijoiden kanssa.

Puusta valmistettava monikerroslevy eli CLT on nouseva ja Pohjoismaissa suosiotaan kasvattanut rakennusmateriaali, jonka tulevaisuus näyttää lupaavalta monista syistä. CLT:n käyttöä tukee sen kestävyys, nopean rakentamisen mahdollistaminen, rakenteelliset edut, monipuolisuus designissa, energiatehokkuus, kaupunki- ja matkailurakentamisen kehitys, säännösten ja standardien kehittyminen sekä investoinnit tutkimukseen ja kehitykseen.

Posion kunnassa kestävän rakentamisen ja matkailun edistäminen nähdään tärkeänä. CLT-rakentaminen voi tukea alueen matkailutoimialan kehittämistä tarjoamalla luonnollisen ja kestävän rakennusmateriaalin sekä edistää nopeampaa rakentamista ja joustavuutta suunnittelussa.

Soukkavaaran arvioidaan soveltuvan CLT-tuotantoon

Hankkeessa on kartoitettu Soukkavaaran alueen ja hallitilojen soveltuvuutta puun jatkojalostustoimintaan sekä laadittu alustava suunnitelma valmistuslinjan rakentamiseksi. Suunnitelma on laadittu 8-12 metriä pitkän CLT-levyn valmistukseen, jossa on huomioitu sahatavaran höyläyksen, sormijatkamisen, liimauksen, puristamisen, välivarastoinnin ja CNC-työstön prosessikuvaukset.

”Soukkavaaran hallikiinteistöön voidaan suunnitella CLT-linja. Halli on hieman ahdas muun muassa korkeuden puolesta ja levyn mitat täytyy valita hallin pituuden mukaan. CLT-tuotanto tarvitsee nykyisen alueen pinta-alasta ison osan, joten muuta jatkojalostusta ei tässä vaiheessa nähdä järkeväksi. CLT-levyille tarvitaan jonkin verran lisää varastotilaa ja myöhemmässä vaiheessa on varauduttava CLT-levystä syntyvien lopputuotteiden kokoamiseen samalla tontilla”, kertoo hankkeen asiantuntija Pekka Tuovinen.

Hankkeessa toteutetussa raaka-ainekartoituksessa on arvioitu Koillismaalta saatavan raaka-aineen soveltuvuutta CLT-monikerroslevyn valmistukseen. Tehdyn selvitystyön perusteella Koillismaalla ja lähialueella tuotettavan sahatavaran saatavuus on hyvä ja sahatavaran lyhyen pituuden on arvioitu sopivan CLT:n tuotantoon.

Kuvassa vihreää metsää, jonka läpi kulkee tie.

Hankkeessa on kartoitettu myös markkinoita CLT-levyille ja selvitetty markkinahintaa. Tuovisen mukaan Suomessa CLT-levyjen tuotanto ja käyttö on vielä pientä, kuten puun käyttö yleensäkin rakentamisessa, CLT koetaan kalliiksi sekä puurakentamisen osaamisessa on puutteita.

Nykytilannetta kartoittavissa markkinakartoituksissa luotiin kyselytutkimus CLT-käyttökohteista Pohjois-Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

”Markkina vaikuttaa yllättävän hyvältä matkailurakentamisessa. On tärkeää tuotteistaa CLT:stä tehdyt tuotteet kunnolla ja ennen sitä valita lopputuotteet huolellisesti. Kannattavuus riippuu hyvin paljon lopputuotteiden vallinnasta”, Tuovinen täsmentää.

Hankkeen aikana posiolaiset yrittäjät ovat päässeet tutustumaan halliin ja heitä on tiedotettu CLT:n mahdollisuuksista. Lisäksi yrityksiltä ja muilta paikallisilta toimijoilta on tiedusteltu kiinnostusta ja tarvetta CLT:n rakentamiseen, käyttöön ja CLT-levyn valmistukseen.

”Paikalliset toimijat ovat pieniä yrityksiä ja resurssit investoida CLT-tuotantoon ovat rajalliset. Kiinnostus levyn käyttöön rakentamissa on kuitenkin korkea ja erilaisia ideoita on tullut runsaasti”, kertoo Tuovinen.

Soukkavaaran muuttaminen yrityspuistoksi vaatisi yhteistyötä ja investointeja

Mahdollisen investointihankkeen kustannusarvio tulee olemaan 6-8 miljoonaa euroa, eikä Soukkavaaran yrityspuistoa ole välttämättä mahdollista toteuttaa vain paikallisin voimin ja investoinnein.

”Näkisin, että investointi vaatii riittävän ison ja vakavaraisen yrityksen tai useampia yrityksiä yhdessä”, arvioi Tuovinen.

Toteutuessaan Soukkavaaran teollisuusalueen kehittäminen voisi lisätä paikallisia työmahdollisuuksia ja edistää Posion kunnan elinvoimaisuutta. Se edistäisi merkittävästi alueen sahatavaran, sivutuotteiden sekä kuitu- ja energiapuun jatkojalostusta paikallisella ja lähialuetasolla sekä parantaisi toimialan kilpailukykyä ja kannattavuutta. Lisäksi se nostaisi metsän arvoa, vähentäisi puuraaka-aineen käyttöä yleisesti (metsien primäärihakkuu) ja turvaisi pk-yrityksien liiketoiminnan kasvumahdollisuudet edistäen myös uusien yrityksien syntymistä Koillismaalle.

Selvitystyö Soukkavaaran teollisuusalueen potentiaalista puun jatkojalostuksen ja CLT-tuotantoon jatkuu Posiolla Talonrakentamisen ja puunjalostuksen kehittäminen Soukkavaarassa –hankkeessa vielä maaliskuuhun 2025 asti.

Lisätiedot

Pekka Jääskö
040 8012 202
pekka.jaasko@posio.fi

Pekka Tuovinen
pekka.tuovinen@pektu.fi

Viimeksi muokattu 4.2.2025